Skip to content Skip to footer

İthalat Nedir? Nasıl İthalatçı Olunur?

İthalat Nedir

İthalat, ürünlerin başka bir ülkeden satın alınıp, firma veya kişinin kendi ülkesine getirmesi olarak tanımlanabilmektedir. Dış alım olarak da adlandırılan ithalat, vergileri ödenerek veya vergi ödenmeksizin, geçici veya kesin olarak ürünlerin ülkeye getirilmesi işlemi olarak da tanımlanabilmektedir.

Kesin İthalat gümrük mevzuatında bulunan “Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi” kuralları içerisinde yapılabilmektedir. Bir eşyanın serbest dolaşıma girmesi için sadece ithalatta ödenmesi gereken vergilerin ödenmesi yeterli değildir. Ticaret politikası önlemlerinin uygulanması ve eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin de tamamlanması gerekmektedir.

Serbest dolaşıma girmeyen ürünlerin ise ithalat vergilerinden tamamen veya kısmi olarak muaf ve ticaret politika önlemlerine tabi tutulmadan ülkeye getirilip olağan yıpranma dışında hiçbir değişikliğe uğratılmaksızın tekrar ihraç edilmesi mümkündür. Bu uygulamanın adı ise “Geçici İhracat Rejimi” olarak adlandırılmaktadır.

Nasıl İthalatçı Olunur?

Vergi Usul Kanunu hükümleri gereğince vergi numarası verilen her gerçek veya tüzel kişiler ithalat işlemlerini yapabilme yetkisine sahiptir. Ancak aşağıdaki durumlarda vergi numarası aranmamaktadır.

  • Özel anlaşmalara dayalı olarak yapılan ithalat işlemleri
  • Kitap ve diğer yayınların ithal işlemleri
  • Türkiye’de açılan uluslararası fuar ve sergilerde perakende satışına izin verilen malların ithalatı.

Vergi numarasına sahip olunmadığı durumlarda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine başvuruda bulunarak vergi numarası alabilmektedirler. Ülkemizde, ithalat yapmaya hak kazandıran nitelikteki özel bir izin veya belge alınmasına gerek yoktur.

Tacir statüsüne sahip olmayan gerçek kişilerde ise, özelliği ve niteliği sebebiyle, özel, kişisel ve ailevi kullanıma özel olduğu anlaşılan veya hediye amaçlı olarak getirildiği tespit edilebilecek olan ürünler ithal edilebilmektedir.

Türkiye’ye yapılan ithalata dair İthalat Rejimi Kararına göre her türlü eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu ve yatık (zamanla dayanıklılığını kaybetmiş) eşyaların ülkemize ithal edilebilmesi için Ticaret Bakanlığı’nın onayı gerekmektedir. Alınan bu onayın da ithalat işlemleri sırasında gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde bazı ürünlerin ithal işlemi yasak veya izne tabiidir. Bu sebeple ithal edilecek ürünlerin Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasını (GTİP) belirlendikten sonra bu ürünle alakalı bir kısıtlama olup olmadığını kontrol edilmelidir.

Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak veya hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızda dikkatinizi çekebilir: Dış Ticaret Nedir? Dış Ticaret Türleri Nelerdir?

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın:

Instagram Sayfamız

Facebook Sayfamız

Twitter Sayfamız

Linkedin Profilimiz

Youtube Kanalımız